Kunstnerisk preken

Johanne Sundfør lagde dansegudsjeneste i Nordre Ål kirke. Det var en fint arrangement med barn som sang og danset. I tillegg kan jeg også fortelle at vi har en dansende prest i Nodre Ål kirke. Han skulle bli balettdanser en gang i tiden. Jeg tror oppriktig at han kunne blitt flink og, men livet tar en på andre stier enn man selv tenker, og plutselig er man en dansende prest. Men med sin entusiasme for dans var han veldig begeistret for en dansegudstjeneste. Denne dansegudsjenesten ble, i likeht med i år, arrangert på Maria budskapsdag i fjor. Forskjellen i år var vel bare den at jeg fikk delta ved å holde en kunsterisk preken, som også innbefattet sang, og dans med Johanne. Det ble en flott kunstnerisk preken! Det kom mange fine tilbakemeldinger i etterkant, og jeg sier meg absolutt fornøyd!

Maria budskapsdag

Jeg har aldri hatt jomfru Maria som et forbilde inntil jeg virkelig tenkte på hvem hun var. Da innså jeg at jeg har hatt Maria som forbilde hele mitt liv. Maria fikk en oppgave og hun tok den oppgaven. Hun hadde jo ikke noe valg. Men fordi hun forstod at dette var større enn henne selv, så satte hun seg selv til side. Hun fødte Jesus som senere skulle åpne opp veien tilbake til Gud for oss.  Maria brakte lyset til verden. Jeg vil også bringe lyset til verden. Men det må jo ikke være i form av et barn. Det kan være noe jeg skaper, eller noe jeg tror på. Noe som er med på å gjøre verden god.

 

Lær meg å kjenne dine veie
Og gå dem trøstig skritt for skritt
Jeg vet at hva jeg gikk i eie
Er borget gods og alt er ditt
Men vil din sterke hånd meg lede
Jeg aldri feil på målet ser
Og for hvert håp som dør er nede
Får jeg et håp i himlen mer

 

Det er så mange kamper som er kjempet før jeg ble født. Og jeg glemmer å tenke på hvor heldig jeg er, fordi det er jo relativt lett å bare følge veien av det gode eksempelet. Og jeg føler at vi glemmer å sette pris på den felles kampen vi mennesker gjennom flere tusen år har kjempet - jobben vi har gjort for hverandre. Men selv i dag, når noen andre allerede har kjempet for lyset, må jeg ta et valg hver dag, om å kjempe for det samme. Men når den veien blir tung, da kan jeg tenke på Maria. Hun gikk veien, uten tanke på tyngde. Hun sa ikke nei. Hun satte det som var større enn seg selv, foran seg selv. Jeg vil se hva som er viktig her i verden, og jeg vil kjempe for det. Jeg vil at Kristi lys skal lyse gjennom meg.

 

Lær meg å kjenne dine tanker
Å øve i å tenke dem
Og når i angst mitt hjerte banker
Da må du kalle motet frem
Når jeg har tenkt meg trett til døden
Si så hva du har tenkt o God
Da kan jeg se at morgenrøden
Bak tvil og vånde veller ut

 

Men hva er rett? Er det nok å bare følge de ti bud? Kan man være trygg på at man gjør riktig hvis man følger alle regler? Jeg vil følge hva som føles rett i meg. Og når jeg føler at jeg har fått en oppgave, kanskje en oppgave som går ut på å stå opp for noe jeg tror på, selv om det ikke er lett. Og i det forstår jeg at Maria er mitt forbilde. Hun kunne ikke følge reglene, hun fulgte oppgaven sin.


Men lær meg fremfor alt å kjenne
Din grenseløse kjærlighet
Den som kan tusen stjerner tenne
Når lykkens sol for meg går ned
Den tørrer tåren som den skapte
Og leger såret som den slo
Dens vei går gjennom det vi tapte
Den gir oss mere enn den tok

 

Maria brakte lyset inn i verden. Maria er mitt forbilde fordi jeg også vil bringe lyset inn i verden. Maria brakte et stort lys inn i verden. Mitt lys blir nok ikke så stort, men lys er lys, enn hvor liten flammen måtte være. Og jeg tror Maria fikk i oppgave å bringe fram det første lyset slik at vi kan tenne flere lys etter henne.

 



Forrige
Forrige

Påskeforestillinger i barnehager

Neste
Neste

Pangea-dag